Presentationsfilm om tonsättarskolan


Så här söker du till tonsättarskolan!


Oboe-workshop

Tonsättarna på utbildningen undervisades i att skriva för oboe av oboisten Christopher Pantelidis. Workshopen öppnade med ett framförande tillsammans med kompositionsläraren på skolan, Robin Lilja, och sedan ett soloverk för oboe av Britten. Förutom allmänna råd för oboe-skrivning, både vad gällande musik och layout för stämman, tittade Chris även på oboe-stämmor skrivna av tonsättarna själva. Öppen diskussion ledde till fördjupad dialog mellan Chris och tonsättarna.

Artikel av Bibi Karbin som publicerades i Västerbottens-Kuriren


Hej Robin. Hur känns denna nya roll i ditt liv? 

– Otroligt roligt! När jag tog min masterexamen i komposition var det ett av mina mål att få arbeta som lärare, vilket är varför jag inkluderade metodikkurser i mina studier vid Piteå Musikhögskola. Jag tycker verkligen om att lära ut, och ser fram emot att få träffa unga tonsättare och bidra till deras utveckling! 


Vad innebär denna tjänst? 

– Mitt uppdrag blir att lära ut grunderna i att skriva musik, med fokus på noterad musik. I dag är det mycket en tonsättare bör kunna, från musikteori till musikprogram och företagande. Jag kommer att ge deltagarna de verktyg de behöver, baserat på vart de vill efter utbildningen, genom individuella och gemensamma lektioner. Förutom det teoretiska perspektivet kommer jag att dela med mig av mina praktiska erfarenheter, som en yrkesverksam och prisbelönt tonsättare. 


Du bor fortfarande i Umeå. Det är en bit från Härnösand... Hur kommer det att fungera? 

– Tack vare de goda tågförbindelserna är det enkelt att pendla. Tidigare var jag inte pepp på att resa, men nu har jag börjat förstå vikten av miljöombyte, samt blivit mer bekväm med det, och jag tror att denna omväxling kommer att gynna mig konstnärligt. 


Hur vill du beskriva själva utbildningen, där du är lärare? 

– Som med alla folkhögskolor har man som deltagare möjligheten att till viss del påverka utbildningen och fokusera på det man själv är mest intresserad av inom komposition. Deltagarna läser även andra kurser såsom gehör, musikhistoria och dirigering. 


Nu pågår rekrytering. Vad vill du säga till unga som står i valet och kvalet? 

– Alla jag har talat med förordar att man studerar på folkhögskola innan universitet, bland annat för att man får tid att hitta sig själv och utforska och utveckla sin konst på ett mer kravlöst sätt. På Härnösands folkhögskola möjliggörs samarbete med professionella musiker, men även fristående projekt. Min erfarenhet innefattar allt mellan orkestermusik och elektronisk musik till dans, och jag vill mena att Tonsättarskolan i Härnösand har en bredd av kunskaper att dela med sig av.